Holland Scale
Holland Scale bouwpakketten, Nederlandse modellen, schaal H0 (1:87), met gevoel voor detail.

Inspiratie

Op deze pagina's vindt u informatie en afbeeldingen van het geen anderen gebouwd hebben, gebruikmakend van Holland Scale modellen.

Door op onderstaande afbeeldingen te klikken krijgt u een meer uitgebreide beschrijving.

 

 • Slagerij van Opa in H0 vervolg Slagerij van Opa in H0 vervolg

  Slagerij van Opa in H0 vervolg

  Peter bouwde de slagerij en het woonhuis van zijn opa in H0.

  slagerij opa in H0

  Ook aan het interieur van de slagerij werd gedacht.

  slagerij interieur

  Beste Peter,
  wat een geweldig resultaat. Goed dat je wens om het model te bouwen groter was dan je vrees dat het niet zou lukken. Daardoor is de vreugde van je project misschien wel dubbel zo groot. Een mooie aanwinst voor je baan.
  Gerard 

   

  Onderstaand een foto van het orginele pand en de directe omgeving. De gelijkenis is groot.

  slagerij opa

 • Pas begonnen vervolg Pas begonnen vervolg

  Pas begonnen vervolg

  Ik ben bezig om een modelspoorbaan naar Hollands voorbeeld te maken. Met een oud Hollands centrum om mee te beginnen. Daar komt binnenkort ook het Holland Scale 4e klasse staatsspoor station bij. Jullie modellen bieden volop de mogelijkheid om eigen details aan te brengen. Ik ben nog maar pas bezig en gebruik alleen wat basiskleur verf, lakstiften en de bouwtips op jullie site. Vind het heel leuk om de modellen te bouwen. 

  René Muilenburg

  panden langs de gracht 2

  deuren pakhuis detail

  Beste René, de houten deuren (pakhuis en huis met trapgevel) zijn goed getroffen. Nog niet eerder op deze wijze uitgevoerd gezien. Het detail van de deurklink in het herenhuis is subtiel en doet het goed. Leuk om te zien. Ook de omgeving ziet er goed uit zoals de balken voor de gracht om te voorkomen dat auto's er in kunnen rijden. De Daf is mijn favoriet. Mijn moeder reed in dit model.

  Vriendelijke groet,
  Gerard,
  Holland Scale

 • Pakhuis appartementen vervolg Pakhuis appartementen vervolg

  Pakhuis appartementen vervolg

  Een impressie van verschillende details en de complete gevels.

  front    ramen met luiten  raam met luiken

   

     achtergevel achteringang

   

 • Gemeente tram Waelstede Gemeente tram Waelstede

  Gemeente tram Waelstede

  Op verschillende websites vind je Holland Scale modellen terug. Een mooi voorbeeld is de Gemeente tram Waelstede. Hier vind je ook aangepaste modellen en zelfbouw naar voorbeeld uit de werkelijkheid. zeker een bezoekje waard.

  3

 • Diorama zonder trein of tram vervolg Diorama zonder trein of tram vervolg

  Diorama zonder trein of tram vervolg

  Dit inspirerende diorama toont een voorbeeld van een aantrekkelijk tafereel. Het vertelt een eigen verhaal.

  diorama schuin van boven

  Totaal overzicht emt water en een bootje.

  overzicht met bootje op voorgrond

  Door te spelen met de rooilijn ontstaat een leuk straatbeeld.

  ongelijke rooilijn geeft aantrekkelijk straatbeeld

  Het zit niet altijd mee. De bakker is ten val gekomen. Hoe loopt dit af?

  de bakker is gevallen

  Blijkbaar is er feest in het huis met de trapgevel en komt de bakker van twee deuren verder een heerlijke taart afleveren.

  taart voor het feest

  Ook de achtertuinen zijn goed verzorgd.

  overzicht van de diorama achterkant

  De was is bijna droog.

  de was is bijna droog

  Onderhoud is het behoud van je bezit.

  onderhoud is behoud van je bezit

  Een tuin vol bloemen.

  een tuin vol bloemen

  Even tijd voor een praatje met de buren.

  praatje met de buren

 • Eigen accenten vervolg Eigen accenten vervolg

  Eigen accenten vervolg

  PB1200253300

   

  De ornamenten heb ik bedekt met bladgoud. De voegen zijn vervaardigd met de zilverpoets-methode en daarna afgespoten met blanke matte lak.
  Het effect is dat er lijkt of er waterschade is op de muren. Daarom is er een nieuwe koperen dakgoot geplaatst. Om de schoorstenen zijn loodslabben tegen het lekken van regenwater aangebracht.

  Een leuk bijkomend detail.Op/in de trapgevel is een lantaarn aangebracht.Om het huis nog beter uit te laten komen op de foto heb ik enige figuurtjes neergezet.  

  Je kunt zien dat de scooter te hard over de stoep rijdt!

  PB1200193297

   

  PB1200253300

   

   

   

   

   

   

   

 • Baanplan naar Nederlands voorbeeld Baanplan naar Nederlands voorbeeld

  Baanplan naar Nederlands voorbeeld

  Op ons verzoek stuurde een hobbyist zijn banenplan naar ons op. De ruimte van 5,25 M bij 3,20 M biedt plaats voor een grote baan. Het baanplan is getekend met AnyRail.

  baanplan modelspoor H0 U-vorm

  De eigenaar schreef: "Ik heb een tafel in U-vorm. Daarop heb ik een dubbelspoor gelegd dat helemaal rond gaat over de U-vorm. Aan de ene kant heb ik wat bergen/heuvels gemaakt met een Duits stadje.  Aan de andere kant Nederland, met een Nederlands stadje. Ik ben vooral een bouwer en wat minder een rijder met de treinen. Ik heb ook geen ingewikkeld banenplan, maar kan wel met mooie lange treinen rijden. Het Duitse station is groter dan het Nederlandse.

  Aan de Nederlandse kant is er een uitwijkspoor dat loopt voor het station langs. Er ligt ook een rangeerspoortje met aan een kant een opslagloods en perron. 

  De brug loopt over een kanaal dat eindigt bij de loods en bij een molen. voor het kanaal heb ik geen verdieping gemaakt in mijn baan, maar ik heb alle huizen op een laag piepschuim gezet. (Vond het zelf wel de uitvinding, want voor het kanaal hoefde ik alleen een strook piepschuim weg te snijden. Zo kreeg ik een kade en een walkant. en zie je toch een hoogteverschil."  

 • Terras open vervolg Terras open vervolg

  Terras open vervolg

  bijgaand nog wat foto's van de Uitspanning om een beeld te krijgen vanuit verschillende richtingen.

  uitspanning de aanleg 2 ir

  uitspanning de aanleg 3 ir

  uitspanning de aanleg 4 ir

  Hier zijn twee modellen tegen elkaar aangebouwd. Het is model nr. 13 met de voordeur aan de lange zijde van het pand (model met het rode dak) en model nr. 14. Dit pand heeft de voordeur aan de kopse kant van het gebouw.

 • Eigentijdse rolgordijnen Eigentijdse rolgordijnen

  Eigentijdse rolgordijnen

  mansardekap en rode rolgordijnenDit witte pand heeft een halletje gekregen. In de woonkamer staat een openhaard. Deze heeft een verlichting die vlammen van het vuur immiteren. Ook achter het zolderraam is verlichting aangebracht. 

 • Een baanidee: Dedemsvaart Een baanidee: Dedemsvaart

  Een baanidee: Dedemsvaart

  Een baanidee geïnspireerd op de werkelijkheid.

  Hoe ontstaat een leuk idee voor een treinbaan? Je kunt zelf fantaseren of, je kunt gebruik maken van situaties die werkelijk bestaan of bestaan hebben. In mijn zoektocht naar een leuke modelbaan, heb ik gekeken vanuit één element wat ik zeker op mijn baan wilde hebben. Dat is het vierde klasse Waterstaatstation. Op de website van Holland Scale vond ik de plaatsen waar dit station heeft gestaan. Een van die plaatsen is Dedemsvaart. Voldoende aanleiding om te starten met een zoektocht op internet. Ik was blij verrast met alles wat ik vond over de treinhistorie van dit inmiddels niet meer bestaande station.

  Het Station Dedemsvaart en haar omgeving hebben veel elementen om een aantrekkelijke baan te bouwen. Natuurlijk is er het station, wat ongeveer 16 km aflag van Dedemsvaart Dorp. Er is water en om de trein over het water te brengen en de scheepvaart niet te belemmeren, werd een spoordraaibrug gebruikt. Dat is ook een leuk onderwerp om te bouwen. Ook tref je er meerdere ophaalbruggen en een sluisje in de vaart. Aan de vaart hebben scheepswerven gelegen. Een daarvan is de scheepswerf Peters. Om van het station naar het dorp te reizen, bestond een tramverbinding. Ook was er een cichoreifabriek gevestigd en er waren kalkovens en een stellingmolen.Tussen het station en het dorp ligt agrarische grond. Het kanaal werd druk bevaren met verschillende type schepen.

  Na wat gepuzzel vond ik op verschillende historische websites informatie en foto's die laten zien hoe de verschillende elementen eruit hebben gezien. Mede met behulp van Google Maps heb ik de locatie van de verschillende gebouwen kunnen achterhalen. Met Street View heb ik een indruk gekregen van de bebouwing langs de vaart.

  Een volgende stap in mijn zoektocht was het vinden van schaalmodellen waarmee de situatie rond Dedemsvaart uitgebeeld kan worden. Van de meeste objecten heb ik "Look a Likes" gevonden. Dat zijn modellen die wel de indruk geven van de werkelijke gebouwen maar niet 100% gelijkend zijn. Het zijn in de handel verkrijgbare modellen. Met deze modellen kan ik enige snelheid maken bij het bouwen van mijn nieuwe treinbaan. Ook geeft de lijst van beschikbare modellen een idee van de totale kosten van dit project.

  Ik werd steeds enthousiaster over het station en haar omgeving in Dedemsvaart. Ik maakte al enige schetsjes om een idee te krijgen van de grootte van de baan. Ik wilde niet over de afmetingen 1M x 2 M.

  Onderstaand alvast de verschillende lokale elementen en de herkomst van de informatie.

  In een volgend artikel zal ik de schetsen van de baan publiceren.

  Afbeelding   Omschrijving  Bron
   station dedemsvaart Voormalig treinstation Dedemsvaart. Dit station is tussen oktober 1867 en mei 1938 in gebruik geweest en lag zo'n 16 kilometer van het centrum van Dedemsvaart.  
   de draaibrug  

  Draaibare Spoorbrug in de Dedemsvaart.

  Op achtergrond station en cichoreifabriek.
   http://www.beeldbanknieuwleusen.nl/cgi-bin/beeldbank.pl?ident=11490
   stoomtram met goederenwagons Tramlocomotief met goederenwagons van de DSM op het stationsemplacement te Dedemsvaart-dorp.  
   station Dedemsvaart en het Tramstation Station Dedemsvaart. Rechts is het Tramstation en links het Treinstation. .  
   situatieschats Trambaan Dedemsvaart Situatieschets van de kruising tramlijn met staatsspoor.  Beeldbank Museum Palthehof
   2 bruggen ovder de vaart  De spoorwegovergang. Links de trambrug.
  Rechts achter de spoorlijn ligt het station Dedemsvaart.
   
   scheepswerf Peters  

  Scheepswerf Peters en het vrachtschip Rival.

  Beeldbank Historische Vereniging Avereest
  Kalkovens   Kalkoventerrein Monumenten in de Gemeente Hardenberg.
  bebouwig langs de vaart Huizen aan de hoofdvaart  
  bebouwing langs de vaart Huizen aan de hoofdvaart  Google Maps
 • Bouwen aan het stadscentrum Bouwen aan het stadscentrum

  Bouwen aan het stadscentrum

  In 2016 zond Marco van H. foto's van een stadscentum in wording. hij schreef: " Hier bij stuur ik u een paar foto´s hoe ik zelf de bouw pakketjes 7 en 15 door elkaar hebt gebruikt en naar ongeveer dezelfde hoogte hebt gemaakt." Wij hebben de foto's van enige tekst voorzien.

   overzicht stadscentrum 100 DPI De bouwplaats van het stadscentrum in aanbouw.
   2 bouwpakketten2 bouwpakketten Holland Scale modellen zojuist ontvangen. Het zijn model 7 (stadspand met halsgevel) en model nr. 15 (herenhuis).
   2 originele gevels 72DPI

  De 2 oorspronkelijke voorgevels naast elkaar geven een beeld van de onderlinge verhouding in hoogte en breedte.

   hoogte gevels gelijk getrokken 100DPI Met wat snijwerk in de gevel van het herenhuis is de hoogte van beide modellen gelijk getrokken.
   bouwen naar eindvorm 1 72 dpi Bij het afbouwen van de modellen wordt de eindvorm langzaam zichtbaar.
   bouwen naar eindvorm 2 72 dpi  
   pand 1 solo 100 DPI

  Even het resultaat van het eerste pand wat klaar is laten zien.

   bouw resultaat 200 DPI

  Nu de gebouwen naast elkaar staan, zie je duidelijk de verschillen in karakter. Het schilderwerk van de baksteentjes is daar een belangrijke factor in.

 • 4de klasse Staatsspoorstation schaal H0 4de klasse Staatsspoorstation schaal H0

  4de klasse Staatsspoorstation schaal H0

  De afwerking van een model is een persoonlijke smaak. Op veler verzoek is het vierde klasse Staatsspoorstation afgebeeld met gevoegde baksteen. Dit is realistischer omdat ze meer overeenkomt met de werkelijkheid. Er zijn nog heel wat locaties te vinden waar dit station in gebruik is. Zowel door de Nederlandse spoorwegen als particuliere eigenaren.

  De afmetingen van het station zijn:

  Het hoofdgebouw incl. perron: lengte 26,5 cm x breedte 18 cm x hoogte 12,5 cm.
  De totale maten complete set met uitbouwen incl. perron: lengte 42,5 cm x 18 cm breedte. Hoogte uitbouw is 5,5 cm.
  Dit station is te bouwen zonder de grondplaat.
  Extra grondplaten (om het "perron" langer te maken) zijn leverbaar.

   Station Goor perronzijde baksteen uitvoering  Perronzijde.
   Station Goor straatzijde baksteen uitvoering 72dpi  Straatzijde
   Station Goor zijde wisselhuisje baksteen uitvoering 72dpi Zijkant gezien vanuit wisselhuis.
   Station Goor loodszijde baksteen uitvoering 72dpi  Zijkant gezien vanuit loodszijde..
 • Meer bouwkundige aanpassingen Meer bouwkundige aanpassingen

  Meer bouwkundige aanpassingen

  Op de beurs in Houten heb ik jullie gesproken, waarbij ik vertelde over hoe ik mijn Holland Scale huisjes voorzie van extra bouwkundige details en zo mijn eigen varianten maak. Ik heb een aantal foto's bijgevoegd. Sommige zijn nog niet helemaal af, maar de details zijn al wel zichtbaar.

  orgineel polderhuis zonder aanpassing details Een origineel polderhuis.
   polderhuis voordeur in lange gevel Een verbouwd polderhuis. De voordeur is in het midden van de zijgevel geplaatst. verder is de gevel hoger opgetrokken en van een raam voorzien.
   huis met puntdak en houten beschot Van het huis met het puntdak is de onderbouw van het polderhuis met het mansardedak, waar ik met Auhagen platen een 'houten' top op heb gezet
   aangepast cafe 72 DPI Bij café de Engel heb ik de bovenste etage eraf gezaagd, de lijst teruggeplaatst en een schilddak aangebracht.
   mansardedak klompenhok en extra bouwkundige aanpassingen  
   windveren en goot detail  
     
 • Geen vrees voor Air Brush vervolg Geen vrees voor Air Brush vervolg

  Geen vrees voor Air Brush vervolg

  Arno Strik bouwt in de wintermaanden verschillende modellen van Holland Scale. Hij gebruikt daarbij graag de Air Brush om het model van een eigen karakter te voorzien. Omdat Arno graag andere hobbyisten met deze techniek wil laten kennismaken, stuurde hij bijgaande foto’s. Hierin zien we de fases in het proces en het resultaat.

   polderhuis nog veel losse onderdelen De onderdelen van het dak en de 4 buitenmuren zijn al in elkaar gezet.
   polderhuis zwart dak rode pannen gegeven en de dakrand en dakkapel afgewerkt .Het zwarte dak wordt nu omgetoverd tot een oranje pannendak.
   polderhuis ramen en deuren gespoten Ramen voorzien van groene lijsten.
   polderhuis in aanbouw voegen en fotowand De buitenmuren worden van voegen voorzien.
   polderhuis gereed  Dit is het eindresultaat.
   polderhuis voorzijde gereed  Compleet met gordijnen.
     
 • Meer bouwkundige aanpassingen (2) Meer bouwkundige aanpassingen (2)

  Meer bouwkundige aanpassingen (2)

  Op de beurs in Houten heb ik jullie gesproken, waarbij ik vertelde over hoe ik mijn Holland Scale huisjes voorzie van extra bouwkundige details en zo mijn eigen varianten maak.

  Vorig jaar heb ik jullie al wat gestuurd van mijn verbouwde huisjes, wat jullie op de site hebben gezet. 
  Inmiddels heb ik de huisjes alle af en heb ik ook één nieuwe bijgevoegd.
   
  Vriendelijke groet,
   Henk

  orgineel polderhuis zonder aanpassing details

  Cafe De Engel

  Bij dit bouwpakket is de bovenste verdieping eraf gezaagd. De platdak plaat is wel gebruikt,
  hierop heb ik m.b.t. Aughagen dakpanplaten een schilddak gemaakt inclusief de nokvorsten.
  De sierlijst aan de voorzijde heb ik wel geplaatst bovenop de ingekorte voorgevel.

   Huis1 zadeldak 2

  Huis met Zadeldak

  Voor dit huisje is de onderbouw gebruikt van het plattelandshuis met mansarde-dak 013.
  De gevels van de verdieping zijn eraf gezaagd. Met behulp van Auhagen laten (houten
  plankprofiel en dakpannen) zijn de ‘houten’ gevels op de verdieping gemaakt en de beide
  dakvlakken. Met behulp van de styreen stripjes van Evergreen zijn wind- en dekveren
  aangebracht.

   Huis1 zadeldak2 2

  Huis2 zadeldak 1 2

  Huis 2 Zadeldak

  Voor deze woning is gebruik gemaakt van de onderbouw van het polderhuis 001.
  De beide geknikte gevels zijn gedeeltelijk afgezaagd om een zadeldak te maken
  met behulp van Auhagen platen. Aan de rechter zijkant is met behulp van styreen,
  Evergreen strips en plankprofiel een dakkapel toegevoegd. Het kozijn is origineel
  van het bouwpakket. Omdat ik diverse extra bouwpakketjes heb voor de
  onderdelen heb ik hiervan wat muurdelen en kozijnen gebruikt voor de aanbouw.
  Wind- en dekveren + boedelen zijn weer gemaakt van Evergreen strips.
  De aanbouw heeft een grinddak gekregen m.b.v. de ‘verdunde houtlijm’methode.
  Op de dakkapel zijn strookjes Tamiya tape geplakt die de dakbedekking inmiteren.

   Huis3 schilddak 2

  Huis schilddak

  Voor deze woning is gebruik gemaakt van de onderbouw van het polderhuis 001.
  Het bouwpakket is een kwartslag gedraaid om de brede zijgevel tot voorgevel
  te maken. Hiertoe is ook de voordeur verplaatst naar het midden van deze gevel.
  Ook aan de achterkant, zodat het huis nu ‘optisch’ een middengang heeft.
  Verder is de dakhelling aangepast door twee rijen dakpannen af te zagen, en
  ook de hoekkepers minder stijl te maken. Omdat de dakhelling is veranderd heb
  ik voor de dakkapel twee nieuwe zijwangen uit styreen gemaakt. De dakkapel is
  in de as van de voordeur geplaatst.

   Huis4 middendeel verhoogd 2

  Huis Schilddak met verhoging

  In principe is de opbouw van deze woning is gelijk aan huis 3 met het schilddak.
  Echter is hier midden in de gevel op de verdieping een verhoogde topgevel aangebracht.
  Deze is uit een overgebleven geveldeel van een polderhuis gezaagd.
  Om de topgevel te plaatsen is een deel van de goot weggesneden.
  De dakhelling is in tegenstelling tot het huis 3 hier niet aangepast.
  Van diverse Evergreen strips zijn de gootjes en de wind- en dekveren van
  de opbouw gemaakt.

   Polderhuis aanbouw 1 2

  Polderhuis aanbouw detail 2

  Polderhuis met aanbouw.

  Dit huisje betreft het polderhuis 014 en is origineel aan het bouwpakket.
  Wel heb ik bij dit huis diverse extra details aangebracht door middel van
  Evergreen styreen strips. De beide gootdelen hebben een extra opstaande
  rand gekregen. De bovenzijde van deze gootzijkanten zijn voorzien van een
  zeer fijn stripje om de zinken rand te imiteren.
  Verder zijn de bijgeleverde windveren uitgebreid met extra windveren zodat
  de ‘sprong’ hierin ontstaat. En is de bovenzijde voorzien van dekveren.
  Ook aan de onderzijde zijn ter hoogte van de goten extra stripjes aangebracht.

   

  Beste Henk,

  bedankt voor je foto's en beschijvingen. Je doet er veel lezers een plezier mee. Inspiratie om
  met de modellen aan de gang te gaan. 

  Vriendelijke groet,

  Gerard
  Holland Scale

 • Bestaand pand als inspiratie Bestaand pand als inspiratie

  Bestaand pand als inspiratie

  Bestaand pand als inspiratie.

  20200225 112413 In Woudenberg staat een bijzonder pand. Dat wilde Dion graag benaderen. Hij gebruikte model nr. 8 voor zijn project. Wie het betreffende pand kent ziet de gelijkenis. De kleuren van de kozijnen zijn treffend. ook het ontbreken van de tegels op de trapgevel benadrukt het soberen robuste beeld van het gebouw.
   woudenberg zijgevel 72 DPI  De zijgevel. De zware voegen geven het poand een speciaal karakter.
   4 panden op een rijtje 72 DPI Een mooi resultaat.
 • Gevelstutten Gevelstutten

  Gevelstutten

  Herkent u ze nog, gevels in Amsterdam die gestud moesten worden om omvallen te voorkomen? De gevels moeten bewaard worden tot een grondige restauratie werd uitgevoerd. Een modelbouwer maakt zijn eigen stutten.

  gevel met balken

 • Spoorplan naar Nederlands voorbeeld 120x60 Spoorplan naar Nederlands voorbeeld 120x60

  Spoorplan naar Nederlands voorbeeld 120x60

  In de Nederlandse hobbybladen staan regelmatig mooie voorbeelden van modelbanen. Deze baan stond in Rail Magazine.
  Wat naar ons idee leuk is, is dat de baan in gedeelten opgebouwd kan worden en tijdens de bouw al in gebruik is. De baan wordt in iedere fase meer "volwassen". Meer dan genoeg om aan te bouwen en het plezier om de tram of trein al te laten rijden en te rangeren.

  railplan ldv 120x60 nr1 2002 naar Guillaume Veenhuis

  Het aantrekkelijke van deze baan is de veelzijdigheid. Ze beschikt over water, een trein gedeelte, tram, doorgaande weg voor verkeer en een landschap met ruimte voor een (klein) station, dorpse bebouwing en platteland. De afmetingen blijven beperkt tot 160x60 cm.

   4 strien Dit is een opname gemaakt van de gerealiseerde Gelderse Tramweg Maatschappij. De modellen van Holland Scale zijn duidelijk herkenbaar. Wel deels door de bouwer naar eigen inzicht gemodificeerd.
 • Boekhandel met elementen van bestaand pand Boekhandel met elementen van bestaand pand

  Boekhandel met elementen van bestaand pand

  Het pand van de boekhandel werd door Barco zonder al te grote aanpassingen gebouwd. Onderstaand mijn stappen en het resultaat.

  modellen Barco gebouw verkleind

  De foto waarmee de etalage wordt weergegeven is ‘geleend’ van Google Street View en afkomstig van Boekhandel Douwes aan de Herengracht in Den Haag.

  Op de begane grond werd een etalage ingericht. Ook werd een interieur gemaakt, maar summier omdat je door de wand tussen etalage en winkel je er toch niet veel van ziet. Het is te klein om te zien maar het zijn boeken over treinen die daar in de etalage liggen.
  modellen Barco etalage boekhandel Douwes De naam van de winkel werd verkregen door de tekst met het juiste lettertype en met de juiste kleur op de juiste grootte uit te printen waarna deze op het model geplakt kon worden.
   modellen Barco boekhandel totaal front De verdiepingen hebben gordijnen van papieren zakdoekjes.
   modellen Barco boekhandel in de avond met verlichting De verlichting bestaat uit een stripje van drie LED’s die je van de rol kunt knippen en waarmee winkel en bovenverdiepingen verlicht worden. Deze werd helemaal in de nok van het pand aangebracht. Daarnaast werden in de etalage nog twee piepkleine LED’s gemonteerd om deze iets helderder te verlichten.

   

 • Café De Engel wordt podium voor The Golden Earring Café De Engel wordt podium voor The Golden Earring

  Café De Engel wordt podium voor The Golden Earring

  Bij Café De Engel werden een aantal aanpassingen gedaan. Het model moest zo goed mogelijk lijken op de situatie toen The Golden Earring optrad in dit cafe.

  etalage Allereerst is er op de begane grond een andere pui geplaatst. De oorspronkelijke pui heeft twee voordeuren, één voor het café en één voor het bovenhuis. Bij mij is er maar één voordeur aanwezig.
  modellen Barco alle onderdelen bijelkaar Om in dit pand interieur en verlichting in te bouwen is het in iets andere volgorde gebouwd. Na het schilderen en ‘voegen’ van de gevels en de ramen plaatsen ed. zijn eerst de beide zijmuren en de achtergevel aan elkaar gelijmd.
  beganegrond met bar Het interieur is op z’n zachts gezegd sober en karig. Op de begane grond is er een bar en wordt de ruimte verder alleen gevuld met enkele statafels. Achter de bar staat de uitbaatster met een schort in de kleur van een zeker biermerk, daarnaast is er een trap naar boven.
  modellen Barco cafe zonder voorgevel met publiek en verlichting De hele bovenverdieping staat vol met poppetjes. Dit zijn geen dure Preiser poppetjes maar van die goedkope van 100 in een zakje van Chinese makelij. Het nadeel hiervan is dat alle poppetjes zwart haar hebben. Dit werd opgelost door de poppetjes in drie bergjes op de werktafel uit te spreiden en van één bergje alle poppetjes bruin haar te geven en van een tweede bergje alle poppetjes blond haar. De poppetjes van het derde bergje behielden zwart haar. Toen ik het ooit aan iemand vertelde kreeg ik als reactie dat er ook een hoop grijze koppen tussen had moeten zitten, maar toen was het gebouw al dicht gelijmd. Van de Golden Earring werd er een foto van internet af geplukt en op de juiste grootte geprint. Deze werd tegen de achtergevel op de bovenverdieping geplakt.
  modellen Barco prepareren van de voorgevel De ramen en andere lichtdoorlatende kieren worden door mij altijd aan de binnenkant beplakt met zelfklevende aluminiumfolie van een rol uit de bouwmarkt. Hierdoor treed er geen licht meer door kieren of door het plastic van de ramen naar buiten.
  modellen Barco cafe vooraanzict met verlichting De tweede verdieping werd niet van een interieur voorzien. Hier werden weer gordijntjes van papieren zakdoekjes aangebracht. 

   

 • Even laten zien: gevel van eigen ontwerp Even laten zien: gevel van eigen ontwerp

  Even laten zien: gevel van eigen ontwerp

  ontdek op de tweede foto een gevel van eigen ontwerp

  groeten Feike R

  gezellig stadsgezicht

  gezellig stadsgezicht 2

 • Aankleden en inrichten van de winkels Aankleden en inrichten van de winkels

  Aankleden en inrichten van de winkels

  Hallo Ineke en Gerard,

  Al een aantal jaren koop ik huisjes van Holland Scale. Deze zijn zeer gedetailleerd en makkelijk te bouwen. Door het standaard voormaat van de huizen, kun je snel en simpel een mooi straatje maken.

  Mijn uitdaging ligt in het aankleden en inrichten van de winkels. Zo heeft de bruidsmodezaak op de hoek een aantal paspoppen in de etalage staan. De groenteman heeft zijn etenswaren buiten uitgestald en bij Blues, de kledingwinkel is het uitverkoop. De inrichting is deels zelfbouw, maar ook de firma Preiser levert leuke sets voor de aankleding.

  Het inrichten van het pand doe ik al tijdens de bouw. Allereerst schilder ik alle onderdelen. Is de kleur van de stenen iets te fel, dan wrijf ik er, vlak voordat de verf helemaal droog is, met een stuk keukenpapier overheen. Vervolgens laat ik het goed drogen. Om een cementlook tussen de stenen te krijgen, gebruik ik wat schuurmiddel, dat ik met zwarte plakkaatverf en een drupje zeep door elkaar meng. Hoe grijzer, hoe ouder de cement laag wordt. Laat dit ook goed drogen. Verwijder daarna voorzichtig de restjes uit de ramen en van de zijkanten die gelijmd gaan worden.

  straatje 1 kl

  Voordat ik het pand in elkaar zet, zijn de muren aan de binnenkant voorzien van steenpapier of proefstukjes behang, die ik meegenomen heb uit de bouwmarkt. Eventueel kun je hier al wat kasten of bijvoorbeeld kledingrekken/ planken etc. tegen aan plakken.

  Meestal zet ik de voor-, zij- en achtergevel neer en laat ik 1 kant van het pand open om de rest in te richten.  Door  + 1 cm van de achterwand een extra wandje van karton neer te zetten, krijg je een kleine ruimte, die je kunt gebruiken om je stroomdraden van je verlichting uit het zicht op te bergen

  Voor de vloer bied de bouwmarkt ook een oplossing. Op de afdeling laminaat/parket liggen vaak ook mooie papieren voorbeelden. Even op maat snijden en je hebt een mooie winkelvloer...Eventueel een klein beetje karton eronder plakken voor wat extra stevigheid.

  Voor de reclame op het raam van de kledingwinkel heb ik gebruik gemaakt van overheadpapier. Dit is doorzichtig. Na wat stoeien met een tekstverwerkingsprogramma en een aantal pogingen op gewoon papier was ik tevreden en heb het uitgeprint op het overheadpapier. Wees niet te snel met plakken, want de inkt droogt minder snel. 

  bruidsmodezaak kl

  Een toonbank of een tafel erin, een paar poppetjes erbij en er is leven in de winkel. Wat karton met wit papier voor het plafond. Maak een kleine inkeping erin, kun je de draden van je verlichting erdoorheen halen, zodat deze over de tussenverdieping weggewerkt zijn. 

  Tot slot de laatste wand plaatsen, het dak etc. erop en je winkeltje is klaar.

  Blues kledingwinkel kl

  Voor alle bouwers, neem er de tijd voor. Als je te snel wilt, wordt het er niet mooier op.

  Succes,

  Peter van den B

 • Wat er zoal gebeurt met de bouwpakketten! Wat er zoal gebeurt met de bouwpakketten!

  Wat er zoal gebeurt met de bouwpakketten!

  Ls,

  Zoals jongstleden zaterdag beloofd in Houten stuur ik u hierbij een aantal foto’s van ge/verbouwde huisjes,

  alsmede een overzicht van mijn baantje. Het grootste deel van de gebouwen is zelfbouw, ook het station

  en de kerk. (deze is losjes gebaseerd op de kerk in Hoenderloo). Ook bij zelfbouw heb ik regelmatig gebruik

  gemaakt van ramen en deuren van Holland scale.

  Het baanplan is gebaseerd op het ontwerp van Keuvelaar kade waarop de nodige aanpassingen zijn gemaakt.

  De baan is slechts 2 mtr lang en tachtig cm diep en stelt een dorp voor in Nederland eind jaren zestig, is nu nog

  analoog maar ik heb plannen om de locs te digitaliseren. Rijden komt voor mij op de tweede plaats, ik ben meer eenEen wonder schoon gezicht

  bouwer en houd ervan zoveel als mogelijk te detailleren. De bebouwing is vrijwel gereed, nu is de beurt aan de

  aankleding als auto’s, fietsen, Solexen en brommers etc.

  Bovenstaande is slechts ter begeleiding van de foto’s en bedoeld om u inzicht te geven in wat er zoal gebeurt

  met de bouwpakketten!

  Met vriendelijke groeten,

  Jan Z.

  Dorp aan het water

  zicht op de molen

  buurtwinkel Spar modelbouw H0

 • Post van een fan Post van een fan

  Post van een fan

  LS,

  Op Uw site zag ik enkele foto’s van huizen van Uw merk op modelbanen. Ik heb een lange, maar ondiepe baan onder een schuin dak. Met een rij huizen is diepte te creëren. Bijgevoegd enkele foto’s. Wellicht vindt U het leuk deze te gebruiken voor Uw site.

  Overigens ziet U ook hoe mooi het station is.

  Vriendelijke groet,
  JH

  station Goor op zolderbaan

  Holland Scale op zolderbaan klein

 • Spoorplan naar Nederlands voorbeeld 120x60 Spoorplan naar Nederlands voorbeeld 120x60

  Spoorplan naar Nederlands voorbeeld 120x60

  Het bouwen van een modelspoorbaan begint met een idee. Daarom publiceren wij graag een ontwerp uit  Rail Magazine 2002. Hier heeft Len de Vries en schets gemaakt van de Modelbaan gebouwd door Guillaume Veenhuis.

  Afbeelding: Spoorplan "De Gelderse Tramweg Maatschappij"

   

 • Molenaarswoning Enkhuizen (zelfbouw) Molenaarswoning Enkhuizen (zelfbouw)

  Molenaarswoning Enkhuizen (zelfbouw)

  Met Holland Scale baksteenplaat heb ik een monument gemaakt n.l. de molenaarswoning uit Enkhuizen.

  Dit naar aanleiding van een kartonnen model van Peard, vond dat de molenaarswoning in echte baksteenplaat gemaakt moest worden.
  Dus zo gezegd zo gedaan. Bijgaand wat fotootjes. Klik op de foto voor kennismaking met het interieur)
  Misschien wilt U ze plaatsen op Uw website.
  Bij voorbaat hartelijk dank.
  Groet Ed van den Berg

  Beste Ed natuurlijk voldoen wij graag aan je verzoek. Een geweldig leuk model.

 • Landgoed Maria - Ron van Bree Landgoed Maria - Ron van Bree

  Landgoed Maria - Ron van Bree

  Ron van Bree uit Asten is blij met de hollandse modellen van de Holland Scale
  Hij bouwt ook zelf modellen en vindt het mooi om mijn eigen bouwwerken te laten zien.

 • Schilders aan het werk Schilders aan het werk

  Schilders aan het werk

  Beste Holland Scale,

  Aangezien ik meerdere gebouwen van jullie heb vind ik het leuk om eens wat creaties aan jullie te tonen wat ik gemaakt heb.

  Het is de bedoeling dat de gebouwen in de toekomst op een module baan komen te staan in een stadse omgeving. (alles speelt zich dan af in de jaren 90) Ik heb het volgende gebouwd dat is een huis in renovatie een groenteboer, antiekhandel (nog niet helemaal afgerond) en een wasserette.

  Daarnaast ben ik momenteel ook bezig met een slagerij incl. interieur.

  Hier enkele foto's van mijn creaties met Holland Scale.

 • Wadenoijen Wadenoijen

  Wadenoijen

  Deze baan was te bewonderen op Rail in november 2003.
  Dit is een baan voor veel kijk plezier.

 • Verbouwing polderhuis door Wim Janse Verbouwing polderhuis door Wim Janse

  Verbouwing polderhuis door Wim Janse

  In eerste instantie heb ik het Polderhuis (bijna) helemaal conform de oorspronkelijke bedoeling van HollandScale gebouwd. Ik wilde hier een wat sjiekere woning van maken, en al gauw kwam het idee van een notariswoning bij me boven.
  Daarna kwam het idee op, om het toch wat aan te passen, en het zo een toch wat ander uiterlijk geven, dan het standaard.
  Dus ging ik aan de slag.

 • Variant op polderhuis. Variant op polderhuis.

  Variant op polderhuis.

  Hans Keegstra bouwde zijn eigen polderhuis dat past in de omgeving van zijn baan.
  In 8 stappen kunnen wij de bouw volgen.

 • USA USA

  USA

  nog meer foto,s van een enthousiaste bouwer uit Amerika.
  Hartelijk dank voor deze mooie foto's en de mail die wij ontvingen.

 • Trams, Rotterdam en Den Haag Trams, Rotterdam en Den Haag

  Trams, Rotterdam en Den Haag

  Ook Rotterdam laat zich uitbeelden met Holland Scale modellen.

 • Terug naar de jeugd Terug naar de jeugd

  Terug naar de jeugd

  Herinneringen zijn een voedingsbodem voor inspiratie. In combinatie met vakmanschap geeft dat prachtige resultaten.

 • Straatje Straatje

  Straatje

  straatjehollandscale250

  Door meerdere modellen naast elkaar te plaatsen ontstaat een straatbeeld.
  Om een staat te bouwen kunnen uitstekende delen aan de zijmuren, zoals muurankers, het best weggelaten worden.

 • Spelen met materiaal Spelen met materiaal

  Spelen met materiaal

  Wat te doen als er niet genoeg ruimte op de baan is om de volledige modellen te plaatsen?

 • Richard Stooker Richard Stooker

  Richard Stooker

  Richard is maquette bouwer en heeft als hobby fotograferen. Van zijn kwaliteiten kunnen wij hier genieten.

 • Railkontakt Modelspoorgroep Zevenbergen Railkontakt Modelspoorgroep Zevenbergen

  Railkontakt Modelspoorgroep Zevenbergen

  Deze vereniging bouwt Zevenbergen na. De gebouwde omgeving is vastgelegd op foto om een zo getrouw mogelijk model te maken. Daarnaast helpen archieven met de juiste maten. Deze baan wordt met het jaar fraaier.

 • Railclub Utrecht Railclub Utrecht

  Railclub Utrecht

  Railclub Utrecht maakt enthousiast gebruik van Holland Scale modellen. Deze straat is een deel van de stad. De grote panden worden gebruikt om te wonen en voor opslag van goederen. Sommige van de hier gebruikte Holland Scale modellen zijn met de achtergevel naar de straatkant geplaatst. Zo ontstaat een grotere variatie in gevels. Dit verhoogt de kijkwaarde.

 • Peter Wijshake geeft een voorbeeld Peter Wijshake geeft een voorbeeld

  Peter Wijshake geeft een voorbeeld

  Het begon in het voorjaar. Peter zag een aantal woningen die de gewenste variatie op zijn modelspoorbaan zou brengen. Met foto's, tekeningen, inzet en enig materiaal bouwde hij natuurgetrouwe modellen.
  Het verhaal, de foto's en de tekeningen zijn van Peter Wijshake.

 • M.Giltay M.Giltay

  M.Giltay

    M. Giltay trakteert ons op de pracht van details en natuur.

 • Michiel Boukens Michiel Boukens

  Michiel Boukens

  Via de site heb ik de aprilaanbieding besteld: 2 huizen van hollandscale voor 33,-

  Het is een mooi model, op de site in een mooie besmettelijke blauwe kleur geschilderd, ik had gehoopt dat ik ze in die blauwe kleur zou krijgen, dit viel tegen, ik kreeg een grijze kleur. Ik heb een tijdje getobd in welke kleur ik hem zou moeten verven (ik ben 14, dus ik heb geen airbrush), ik besloot het eerste model wit te maken. Toen volgde een probleem.

 • Meer uit minder. Meer uit minder.

  Meer uit minder.

   Ernstig wielerongeval bij optimaal gebruik van Holland Scale bouwdelen.

 • Hobby uit mijn jeugd (2) Hobby uit mijn jeugd (2)

  Hobby uit mijn jeugd (2)

  Toen ik ging studeren ging ik op mijzelf wonen. De trein en alle toebehoren werden netjes ingepakt en belandden op de zolder bij mijn ouders. Daar heeft 'ie ruim 25 jaar gelegen, terwijl ik mijn studie afmaakte en in een heel ander deel van het land ging werken. Toen ik weer wat meer in de buurt van mijn geboortegrond kwam te wonen heb ik 'm weer tevoorschijn gehaald. Na een flinke poetsbeurt bleek alles het nog te doen.

  Mijn vader – inmiddels 75 jaar – keek in kindertijd nooit naar de modelbaan om, maar ontdekte nu hoe leuk het was. Hij verzamelde er via Marktplaats nog het een en ander bij en nu draait de trein weer zijn rondjes op zolder. En ik herontdekte de oude liefde van de modelbouw.

  In mijn tienerjaren was ik aangewezen op de bouwpakketten van Pola, Kibri en Faller. Maar het leukste vond ik toen natuurlijk al: iets herkenbaars bouwen. Dat viel nog niet mee. Ik vond nu allerlei tekeningen terug van gebouwen uit mijn jeugd die ik zo'n 30 jaar geleden al eens had gemaakt. Maar ik had toen geen idee hoe ik daarmee verder mee moest. Ik had domweg de kennis, de vaardigheid en het geld niet om er met juist materiaal en gereedschap iets moois van te maken... Ik kwam niet verder dan een kartonnen model van de snackbar bij ons uit de straat.

  Hoe anders is dat nu... Ik ontdekte al snel de website van Holland Scale met mooie en herkenbare Nederlandse bouwwerken. Al snel groeide het idee om een herkenbaar stukje Nederland te maken, geïnspireerd op het dorp Bergentheim waar mijn moeder is geboren en opgegroeid. Daar woonden mijn Opa en Oma in een huis aan het spoor en als we daar als kinderen waren en de olietrein aan hoorden komen, stormden we naar buiten om de voorbij denderende wagons te tellen (het waren er altijd 27...).

  rijtje huizen mansardekap

  Ik heb een aantal modellen van Holland Scale aangeschaft en kreeg al snel de smaak te pakken. Het plattelandshuis is mijn favoriet geworden. Al snel ontdekte ik dat dit model zich ook goed leent om er een eigen draai aan te geven, door te schilderen maar ook door wat ingrijpender verbouwingen. Daarbij liet ik mij eerst vooral inspireren door de voorbeelden op de website, later ging ik steeds meer naar eigen inzicht aan de slag. De eerste keer dat ik het mes in zo'n mooi huisje zette was overigens wel een ding...

  3 verbouwde modellen

  Inmiddels ben ik een erg enthousiast bouwer en hoop nog veel verschillende huisjes te bouwen en samen te voegen tot een compleet dorp. Ik stuur hierbij een paar foto's van mijn eerste bouwwerken. Misschien lukt het om mijn enthousiasme op anderen over te brengen of anderen te inspireren. Inmiddels ben ik van start gegaan met de bouw van de scenery en ik hoop gauw foto's te sturen die een indruk gaan geven van hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien.

  houtverwerking

  Een vriendelijke groet,

  Albert Jan Holsappel (Nijverdal)

   

  Hartelijk dank voor je inzending. Er is een extra model naar je onderweg. Wellicht voor meer creatieve ideeën.
  Met vriendelijke groet,
  Holland Scale

   

 • Meekijken, post K Meekijken, post K

  Meekijken, post K

  Post K is de overweg post in de 2e Rosestraat in Rotterdam, hier werden de overwegen en armseinen bediend van de aankomst/vertrek en uitstootsporen van het goederenstation Feyenoord. Voor dit model heb ik geen tekeningen kunnen achterhalen en is tot stand gekomen door zelf op te meten en foto materiaal.

 • Meekijken Bergplaats Meekijken Bergplaats

  Meekijken Bergplaats

  De maker van deze bouwwerken schrijft:"Mijn modellen zijn gemaakt met behulp van bestek tekeningen afkomstig van de N.S. Veel van deze tekeningen zijn destijds gemicrofilmd en verblijven in Het Utrechts Archief. Deze zijn voor eenieder toegankelijk.

 • Meekijken zanddrooginrichting Meekijken zanddrooginrichting

  Meekijken zanddrooginrichting

  Dit model is de zanddrooginrichting van depot Feyenoord. Het orgineel is aanbesteed in 1939 samen met de uitbreiding (lage gedeelte ) van het gebouw van voor een raming van fl 10.000

 • Los Ballos Los Ballos

  Los Ballos

  Garage "Los Ballos" is een klassieker. Al in 1997 heeft Railmagazine een serie artikelen gewijd aan dit garagebedrijf, annex tankstation aan huis.

 • Keuvelaar Kade Keuvelaar Kade

  Keuvelaar Kade

  Een fotoimpressie van de Keuvelaarkade.

 • Inspiratie Inspiratie

  Inspiratie

  Soms denk je hoe kan ik mijn baan verder aankleden. Je hebt dan behoefte aan voorbeelden. Hier zijn enkele foto's om de fantasie te ondersteunen.