Holland Scale
Holland Scale bouwpakketten, Nederlandse modellen, schaal H0 (1:87), met gevoel voor detail.

Het verhaal van Hans vervolg

Het is een hele verademing om het woningpark van mijn modelspoorbaan uit te breiden met typisch Nederlandse gebouwen van Holland Scale. Er zullen ongetwijfeld nog nieuwe gaan volgen.

Hoewel de huisjes al prettig gedetailleerd zijn was er de vraag of het nog een tikkeltje echter zou kunnen. Het reliëf in de muren nodigt als het ware uit om iets met de voegen te doen. Daar ben ik niet de enige of de eerste mee. Geïnspireerd door een andere bijdrage alhier ging ik aan de slag. Ik koos voor acrylverf. Aangezien ik ook wel eens de schilderhobby oppak heb ik een ruime voorraad van olieverf en acrylverf. Voor het schilderen op doek vind ik de acrylverf minder fijn, maar voor het modelbaan-gebeuren is het een ideaal materiaal.

Acrylverf dus. Ik koos voor wit. Mijn bedoeling was: de verf zodanig op de muren smeren dat alle voegen goed gevuld zouden worden. Daarna, voor de verf de kans had droog te worden, voorzichtig afvegen, zodat de voegen zouden blijven zitten.

Dat insmeren ging voorspoedig, de eerste zijkant was al gauw wit. Snel en voorzichtig afvegen. Dat deed ik met een vochtig doekje. Een foute keuze, want daardoor veegde ik ook een hoop voegen weer leeg.

Opnieuw insmeren dus, en nu met een droog stuk keukenpapier aan de slag. Nu bleven de voegen gelukkig wel goed gevuld, dus ging ik blijmoedig met de overige muren aan de slag.

Toen alles droog was geworden kon het huisje in elkaar worden gezet, want zo’n verfoperatie gaat gemakkelijker als je met losse muren kunt werken. Wel oppassen dat er geen verf op de plakranden komt, want plasticlijm plakt nu eenmaal beter op plastic.

Het viel me wel op dat niet alleen de voegen wit waren, er was ook een vage witsluier op de muren achtergebleven. Een kenmerk van acrylverf is dat droog ook echt droog is, wegvegen van die sluier lukte dus nier meer zonder het inzetten van te heftige middelen.

13 en 14

Eerlijk gezegd was ik daar in eerste instantie niet zo enthousiast over, maar nu het huisje in elkaar zit ben ik er toch heel tevreden mee, het maakt het geheel in mijn ogen ‘echter’. Kijk maar eens wat het resultaat is in vergelijking met een soortgelijk model dat een dergelijke behandeling niet heeft gehad: